Vaatame tagasi aastale 2020

Aasta 2020 suvi algas mõneti teisiti, kui eelnevad aastad. Corona viiruse levik ning sellest tingitud eriolukord sundis meid ära jätma koolidele suunatud teemapäevad. Samuti otsustasime loobuda ka Muinaspäeva korraldamisest, sest oli ebaselge, millised piirangud hakkavad meie tegemisi suvel mõjutama. 


Ainsana korraldasime muinaskäsitöö ja -ehituse praktika Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli tudengitele, mille käigus valmisid pooleliolevatele hoonetele uksed ja puidust lukud. Uste ehitamisest said osa ka Meelis Kihulase meistriklassi õpilased, kes viisid oma praktikapäevi läbi Rõuge muinastalus. Nii valmisidki uksed suuresti Meelis Kihulase juhendamisel. 

Kodalukkude töötuba viis läbi Heidi Solo. Ait sai muinasaegse võtme järgi konstrueeritud kodaluku ning laut sai puidust luku, mille avamiseks võtit vaja ei lähe. Sepikoja uks aga ootab järgmist suve, et paika saada.

Üliõpilased said kätt proovida ka arhailiste meetoditega metalli töötlemisel. Rõuge sepa Peeter Reemanni juhendamisel valmisid rauast hoburaudsõled. Tartu Ülikooli arheoloog Ragnar Saage õpetas kivist valuvorme tegema ning tinaripatseid valmistama. Savist valmistati pronksivaluvorme Kaarel-Kaspar Säre juhendamisel. Üliõpilaste jaoks oli mõneti tavatu lisada vormidesse kuumakindluse suurendamiseks hobusesõnnikut. 

Suvised tegemised ei piirdunud ainult õppetegevusega - 8. augustil esitas Tartu Üliõpilasteater Rõuge muinastalus koguperelavastuse “Sandi õnnistus”. 

Korraldasime ka ekskursioone Rõuge muinastallu ja linnamäele. Septembri lõpus sai Ööbikuoru servale üles uus muinastalu infotahvel. Samal ajal avaldasime virtuaaltuuri, kus kutsutakse vaataja kaasa aastasse 1000 ning tehakse ringkäik muinastalu hoovis ja hoonetes.

Külastasime ka Läti rauaaegset Āraiši järvelinnust ning käisime tudengitega ka ERM-i hoidlates.

Oktoobris kutsuti muinastalu meeskond Muinsuskaitseameti aastapreemiate 2020 jagamisele. Rõuge muinastalu oli üks, mis sai tunnustatud ja nomineeritud kui "Pärandi tutvustaja 2020". See oli suur au ning aitäh veelkord kõigile meie toetajatele! 


Eelmine
Muinasehituse suvekool 2019
Järgmine
Toeta Hooandjas lauamängu "Viikingite idatee"