2022. aasta suveplaanid Rõuge muinastalus


2022. aasta suvel toimub järjekordne etnograafiliste esemete valmistamise ja muinastehnoloogiate praktika Tallinna ja Tartu Ülikooli tudengitele ning Edeva Eremiidi meistriklassi õppuritele.

11. juulil külastavad TLÜ tehnoloogia valdkonna tudengid ERM-i kogusid. Praktiline õppetegevus algab Rõuges 12. juuli hommikul, kui minnakse koos Meelis Kihulasega metsa materjali koguma. Selle aasta puiduteema on kuusk. Oluline rõhk on metsa säästlikul kasutamisel, kus kasutatakse kuusel kõik alates juurtest kuni ladvalattide ja kooreni välja nagu on seda teinud meie esivanemad sadu ja tuhandeid aastaid enne meid. Eseme valmistamise protsess algab juba metsas õige materjali valikuga. Kuusejuurest ja kuusekoorest valmivad vakad. Kuuselattide langetamine ja laasimine toimub metsas kirveste abil. Osa materjali aga võetakse üles koos kändudega, mis lähevad aidale konksuga sarikate valmistamiseks. Kasutatakse ära ka metsas tuulemurruks langenud puud, millest valmistatakse suvekööki vajaminev mööbel. Kavas on ka välja vahetada muinasmaja katusel olev kasetoht.

Rõugesse on osalema oodatud teisedki muinastehnoloogiate ja etnograafia huvilised. Paralleelselt puidutööga on võimalus osa saada tekstiilitöödest. Liis Burk viib läbi nõeltehnikas esemete valmistamisel töötuba. Samuti pannakse üles püstteljed, millel hakkab toimuma kangakudumine. Selleks valmistatakse savist raskused lõimede otsa. Juhendajaks on TÜ arheoloog Riina Rammo. Kangakudumisest võivad osa saada ka külalised, kes tulevad Rõugesse nädalavahetusel, et osa saada seppade tegemistest. Praktika lõppeb 17.juulil, kui konserveerime Rõuge muinastalu, et jälle saabuda siia tuleval aastal tagasi.

 

Rõuge Rauatalgud 16. juulil

Eesti Seppade Ühendus ja Rõuge muinastalu meeskond ühendavad jõu, et näidata üldsusele rauatöö erinevaid tahke. 15. juulil pannakse püsti rauasulatusahi ja 16. juulil toimub selle abil rauasulatus. Samal ajal on sepad pannud püsti oma ääsid ja toimub võistu sepistamine ning töötoad. Tudengid valmistavad meistrite juhendamisel erinevatest terastest sepakeevituse teel nugasid.

Eelmine
Toeta Hooandjas lauamängu "Viikingite idatee"
Järgmine
Väikeste viikingite laager 2022