Muinasmaja sai sarikate alla

Vaatamata sellele, et meeskond on muinasmaja ehitusel üsna kokku kuivanud, võime tulemustega isegi rahul olla. Kahel viimasel päeval oleme enesele seatud eesmärgid täide viinud. Teisipäeval, 17. augustil saime eelnevalt maja kõrval klapitatud sarikad üles. Tüdrukud tegid aga väikese ettevalmistuse savipõranda tegemiseks.

Ehitusele tuleb taas sisse väike vahe. Kuidas jätkame, selgub loodetavasti paari nädala pärast.

Paar head inimest on muinasmaja ehitusel viimaste päevade jooksul abis käinud. Antud olukorras on isegi üheks päevaks kohale tulnud abilised teretulnud. Tänu neile oleme suutnud täita enesele võetud ülesanded.

 

Esmaspäevaseks ülesandeks oli maja otsaviilude lõplik paigaldamine. Sellega saime kenasti hakkama. Veidi raskem oli nii väikese inimneste hulgaga ülemise pärlini paigaldamine. 7 m pikkuse ja u 24 cm jämeduse palgi katuseharja kõrgusele tarimine oli üsna aeganõudev ja täpsust nõudev töö, aga paika me selle saime.

Teisipäeva õhtuks oli planeeritud sarikate panek. Sellega saime ka hakkama. Seega võib 17. augusti aastal 2010 kalendris ära märkida kui Rõuge muinasmaja sarikapeo päeva. Viimane sarikapaar sai paika küll üsna viimasel minutil, sest rasked vihmpilved ähvardasid taas meie üritust saboteerida. Enne vihmavalingut saime siiski selle sarikapaari paika. Võisime sammud rahuliku südamega ööbimiskoha poole seada. Üks olulistest etappidest sai maja ehitusel läbi.

 

Kuigi põranda tegemine lükkub edasi mõnele sügisesele nädalavahetustele, käisid meie tüdrukud korjamas lambapabulaid. Seda selleks, et savimass, mis meie muinasmaja põrandat katma hakkab, oleks elastsem ja vähemalt kohe ei praguneks. Selle mitte väga meeldiva töö oskasid piigad siiski piisavalt lõbusaks mõelda. Pererahvas oli väga lahke. Peale pabulakogumist, kostitati meid veel värskete tomatitega, mida otse tomatitaime küljest võtta lubati. Lisaks saime pabulameistreid (lambaid) ka paitada ja neid sel moel tänada. Paraku ei osanud need jäärahakatised sellest mitte midagi erilist arvata ja ajasid oma lambaasju edasi. Pere koer Troll oli võttis aga heameelega vastu kõik hellitused, mida jagada suutsime, kuni auto meile ja lambapabulatele järele jõudis.

 

Praegu on plaanis jätkata veel kolmapäeval ja natuke saame veel neljapäevast lisa. Loodame selle ajaga ka roovid paika saada. Kuidas muinasmaja ehitust jätkata, selgub ehk paari nädala jooksul. Plaan on maja siiski katuse alla saada. Ehk leidub veel ajaloo- ja arheoloogiahuvilisi, kel piisavalt vaba aega, et palgilahmakad katuselaudadeks kiskuda ja need ka paigaldada.

Eelmine
Jätkuv meestepõud muinasmaja ehitusel
Järgmine
Muinasmaja ehitusse tuleb vahe