2014. aasta suvi Rõuge muinasmajas ja selle suve esimene tööpäev

Möödunud, 2013. aasta oli muinasmajas suhteliselt vaikne. Valmistasime küll ette suurema osa tulevase muinasaida materjalist, kuid paraku jäi see ootama detailplaneeringu kehtestamist. Sel suvel saame asjaga juba tõsisemalt tegeleda. 1. juulil ei lasknud ilmataat meil veel tööle asuda, aga eile (2. juulil) oli ilm selge ja töö võis alata. Käesoleval aastal toimub ehitamine eksperimentaalarheoloogilise seminari raames ja seda toetab piiriülese programmi Est-Lat-Rus projekt "Arheoloogia, võim ja ühiskond".
Kui muinasajal läks mees metsa, tõi sealt palgid ja võiski hakata oma perele maja ehitama, siis tänapäeval on asi veidi keerulisem. Muinastalu mõõtu hoonete kompleksi ehitamiseks on vaja ka detailplaneeringut ja ehitusprojekti. Detailplaneering valmis 2013. aastal ja see kehtestati Rõuge vallavolikogu otsusega septembri lõpus. Valminud on ka kõikide hoonete projektid. Olemasoleva rauaaegse eluhoone kõrvale on plaanis ehitada aida, lauda, suvekoja ja sepikoja rekonstruktsioonid.

Nagu eespool mainitud, valmistasime eelmisel aastal ette suurema osa muinasaida materjalist. Nüüd on see vaja vaid oma õigel kohal üles laduda ja katus peale panna. Eile nihutasime varasematest aastatest järele jäänud materjali tulevase aida asukohalt ära ja mõõtsime sisse aida ja sepikoja nurkade koordinaadid. Ladusime aida ülemise osa maja kõrvale üles, et oleks lihtsam katuse tugikonstruktsioon lõpuni valmis teha.

Selle aasta plaanidesse mahub veel suvekoja püstitamine ja sepikoja ehituse alustamine. Salaja loodame, et muinasehitusest ja arhailistest tehnoloogiatest huvitatud inimesi tuleb veel juurde ning me saame ka sepikoja sel suvel katuse alla.

Sel aastal on projektiga taaskord liitunud mitmeid uusi inimesi. TÜ arheoloogia doktorant Ragnar Saage annab nõu sepikoja ehitamisel ja paneb käe külge kõikjal, kus seda vaja on. Kõige kaugemalt tuli muinastalu ehitusele Filippo Bertani, kes on pärit päikesepaistelisest Itaaliast. Uusi inimesi on suve jooksul tulemas veelgi ja otse loomulikult on Rõuge muinasmajal oma fännklubi, kes suveplaane tehes arvestasid sisse ka nädalakese muinasmajas.

Kõige paadunumad muinasmajalised on Eve Rannamäe ja Riina Juurik, kes liituvad meiega peagi. Kuu tesies pooles tuleb "vanadest" tegijatest kohale veel Kristin Otti. Loodame, et nii mõnigi meie vanast kaardiväest leiab oma sisuka ja töise suve jooksul aega paariks päevaks Rõugesse põigata.

Kui sul tekkis lugedes huvi projektis kaasa lüüa, helista 55 48 781 või kirjuta viire.kobrusepp@ut.ee.
Eelmine
Jäänud on vaid loetud päevad
Järgmine
Aeg lendab linnutiivul